Voor het eerst naar school!

Voor het eerst naar school

Hoe bereid je je kleuter voor op de basisschool?
Wat is het spannend, de eerste schooldag! Voor uw kind staat de wereld op zijn kop als hij/zij voor het eerst naar de basisschool gaat. Hij/zij is nu weer de jongste in de groep en moet nog wennen aan het nieuwe dagritme, de juf en de kinderen. Ook voor jou als ouder is het een stap waar je misschien best een beetje moeite mee kan hebben. En dat is ook logisch. Je vraagt je van alles af. Om er voor te zorgen dat je kind zich straks snel thuis voelt op de basisschool, is het belangrijk dat je hem/haar goed voorbereidt.

Wennen
Het is belangrijk om je peuter alvast kennis te laten maken met zijn/haar toekomstige school en klas. ’t Palet kent zogenaamde 'wendagen'. Dit zijn 10 dagdelen waarop ouder en kind rustig kunnen kennismaken met de school.   Je kunt dan het gebouw verkennen, de juf ontmoeten en alvast de andere kinderen leren kennen. Als ouder mag je indien nodig even bij je kind in de klas blijven zodat je ziet wat zich allemaal afspeelt op school. Vertel je kind duidelijk wie hem/haar komt ophalen, zodat hij/zij weet waar het aan toe is. Het kan zijn dat er even wat traantjes vloeien, maar de kans is groot dat je kind snel wordt afgeleid door de gang van zaken in de klas. Het verdriet is gelukkig nooit van lange duur. Daar zorgen de juf en de kinderen wel voor.

De eerste schooldag
Het is zover: de eerste echte schooldag. Verschillende soorten spulletjes moeten mee, zoals een broodtrommel met boterhammetjes of fruit of een ander gezond tussendoortje en natuurlijk ook een (rug)tas met gymkleren en gymschoenen (stroeve zool). En liefst ook wat reservekleren mocht er eens een keer een 'ongelukje' gebeuren. En dan naar school! Omdat uw kind al een aantal keren heeft meegedraaid is het allemaal niet zo eng meer. Hij/zij weet al waar de wc is en heeft al gezien dat het spelen op school anders gaat dan op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Zo kan uw kind op zijn/haar gemak wennen aan deze nieuwe (in)spannende periode !

Tip 1
Vertel uw kind al ruim voor de wendagen over de basisschool. Vertel hem/haar op een rustige manier wat hij allemaal kan verwachten. Als hij oudere broertjes of zusjes heeft, leg hem/haar dan duidelijk uit dat die niet bij hem/haar in de klas zullen zitten. Fiets of loop samen een aantal keren naar de school toe zodat je kind de route leert kennen. Start hier ook weer niet te vroeg mee. Peuters hebben nog geen tijdsbesef en kunnen nauwelijks bevatten wanneer het gaat beginnen. Een aftelkalender kan in dit geval prima helpen.

Tip 2
Behalve dat uw kind moet weten wat er gaat gebeuren is het ook belangrijk dat hij/zij al een beetje zelfstandig is. Oefen bv. met het zelf kunnen aankleden, een drinkbekertje openen en het zelf naar de wc gaan. Ook is het fijn dat uw kind opbouwend in tijd zelfstandig met een werkje bezig kan zijn. Om dit te bevorderen is het goed om je kind geregeld zelfstandig te laten spelen en consequent eerst iets te laten afmaken voor het aan iets nieuws begint.

Tip 3
Koop samen de spulletjes die uw kind nodig heeft voor school. Let er daarbij op dat hij/zij die spullen zelf kan openen en sluiten, zodat hij/zij niet telkens de juf hoeft te vragen. Laat hem/haar thuis oefenen met de spulletjes en vertel hem dat hij een grote jongen/meid is wanneer hij/zij zelf iets kan. Voorzie de kleding (extra / gym) en de drinkbeker/bakjes van naamstickers.

Tip 4
Geef je kind niet méér eten mee dan hij/zij normaal gesproken thuis in 10 minuten opeet. Het is een tussendoortje.

Tip 5
De eerste weken kan voor uw kind heel intensief zijn; zelfs als hij/zij een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gewend is. Kinderen zijn vaak moe en huilerig als ze uit school komen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook weer in hun broek plassen. Ga hier ontspannen mee om, het komt later vanzelf weer goed. Je kunt met school overleggen om je kind dan een dag(deel) thuis te laten. Als uw kind vier jaar is, is hij/zij nog niet leerplichtig.

Er is nog geen nieuws.